La fiança

Què és la fiança?
Quan i com s’actualitza la fiança?
Qui custodia la fiança?
Com es recupera la fiança?
Es poden establir garanties addicionals a la fiança?

Què és la fiança?

EEl que la llei anomena “fiança” és en realitat un dipòsit de diners, equivalent a la renda d’1 mes en els arrendaments d’habitatge, que la llei estableix com a obligatòria i que l’arrendatari ha de lliurar en el moment de la conclusió del contracte. Aquesta fiança prevista per la llei no varia pel fet que l’habitatge es llogui moblat. La fiança té com a finalitat assegurar que l’arrendatari complirà les obligacions derivades del contracte; en particular, que pagarà la renda i retornarà l’immoble en les mateixes condicions que se li va lliurar. Altrament, l’arrendador podrà retornar una quantitat menor o no retornar-ne cap, depenent de l’extensió dels desperfectes ocasionats per l’arrendatari.

Quan i com s’actualitza la fiança?

La fiança, a diferència de la renda, no es podrà actualitzar durant els 3 primers anys del contracte d’arrendament, però cada vegada que l’arrendament es prorrogui l’arrendador podrà exigir que la fiança sigui incrementada, o l’arrendatari exigir que disminueixi, fins a igualar una mensualitat de la renda vigent.És a dir, la fiança es pot igualar al que s’estigui pagant mensualment de renda, tota vegada que aquesta sí que ha pogut actualitzar-se anualment.

L’actualització de la fiança durant el temps en què en termini pactat per a l’arrendament excedeixi de 3 anys es regirà per allò que hagin acordat les parts. Si no hi ha pacte, s’entén que regeixen els mateixos acords estipulats per a l’actualització de la renda.

Qui custodia la fiança?

L’arrendador té l’obligació de dipositar l’import de la fiança a l’Administració autonòmica o ens públic que es designi fins a l’extinció del contracte, a Catalunya es tracta de l’INCASÒL. L’incompliment d’aquesta obligació per part de l’arrendador és constitutiu d’una infracció administrativa sancionable. Per a més informació, vegeu el web d’ INCASOL

Com es recupera la fiança?

Un cop finalitzat el contracte, la fiança és retornada al dipositant en el termini màxim de 21 dies per l’Institut Català del Sòl (vegeu el web de INCASÒL). L’administració retorna la fiança a l’arrendador, però aquest l’ha de restituir a l’arrendatari i si transcorre un mes des del lliurament de les claus, sense que s’hagi fet efectiva la restitució, la fiança començarà a generar interès legal. Malgrat que és una pràctica freqüent, l’arrendatari no pot, legalment, deixar de pagar l’última mensualitat de la renda per assegurar-se que recupera la fiança. Les desavinences relatives a la devolució de la fiança poden portar-se als tribunals, però el cost econòmic i de temps fa que en poques ocasions es litigui al respecte. Com en tants altres casos, sovint acudir a un mediador pot conduir a trobar una solució que satisfaci els interessos de totes dues parts.

Es poden establir garanties addicionals a la fiança?

LLa fiança es preveu com una garantia mínima, però les parts poden acordar la prestació de garanties addicionals, com ara una increment de la quantia en concepte de fiança o un aval bancari. Les garanties addicionals es pacten quan es creu que la fiança establerta per la llei no és suficient per cobrir els desperfectes que pugui arribar a fer l’arrendatari ni el risc d’impagament de la renda. Per tant, és legítim que un propietari exigeixi, posem per cas, un aval de 6 mesos de renda per tal de llogar el pis; però depèn de l’arrendatari que ho vulgui acceptar o no, i buscar-se un altre pis per llogar. En qualsevol cas, les garanties addicionals no substitueixen la fiança d’1 mensualitat establerta per la llei i, encara que consisteixin en una quantitat en metàl·lic, no s’han de dipositar a l’INCASOL.