Què passa quan el deutor deixa de pagar una quota del préstec hipotecari?

Les entitats financeres posen en marxa una sèrie d’actuacions, moltes de forma automatitzada, consistents en:

1. A partir del primer retard en el pagament d’una quota del préstec hipotecari, l’entitat financera aplica a aquesta quota els interessos de demora, calculats segons el tipus que es va pactar en l’escriptura d’hipoteca

2. L’entitat financera, per mitjà de l’oficina a on està domiciliat el préstec, es posarà en contacte amb el deutor, de forma personal o telefònica. Li recordarà la necessitat de pagar el deute i mirarà, conjuntament amb el deutor, de trobar alguna solució al problema.

S’enviaran de cartes de reclamació: Es tracta del mitjà més habitual de reclamar el pagament del deute. Són d’enviament automàtic a tots els obligats, independentment de quina sigui la seva posició en el préstec: titular, avalador, garant hipotecari, etc. Les cartes s’acostumen a remetre seguint un calendari que no necessàriament coincideix amb el venciment de les quotes.

3. L’enviament de la primera carta, als pocs dies de produir-se el retard en el pagament d’una quota, comporta en general que l’entitat incrementi la quota deguda amb una comissió per gestió de l’impagat, pactada en el contracte. Aquesta comissió s’aplica a cada quota impagada.

4. Reclamació telefònica: moltes entitats utilitzen la reclamació telefònica a través d’empreses especialitzades, que contacten amb els deutors per tal de recordar la necessitat de satisfer el deute impagat, reclamant-ne el pagament. El cost d’aquest servei forma part de la comissió de gestió de l’impagat.

5. Reclamació SMS: aprofitant les noves tecnologies, algunes entitats utilitzen, en les fases incipients de la morositat, l’enviament de SMS als telèfons mòbils dels prestataris incomplidors. La seva finalitat és recordar que existeix un deute i comminar els destinataris a què es posin en contacte amb la seva oficina per buscar alguna solució.