Hi pot haver deute pendent un cop subhastada la finca? I com es reclama?

La diferència entre el deute reconegut judicialment i la quantitat per la qual es realitza l’adjudicació de la finca en la subhasta, és una quantitat no coberta per l’execució. És la que s’anomena deute residual. Les entitats la segueixen declarant com morositat en els registres de morosos i en la Central de Información de Riesgos del Banco de España (CIRBE) i podran reclamar judicialment aquesta quantitat, executant altres bens del deutor, en aplicació de l’art. 1911 de codi civil espanyol, que declara el principi de responsabilitat patrimonial universal. No es podrà reclamar el deute residual, en canvi, si s’ha pactat una dació en pagament o si aquesta és aplicable a deutors en el llindar de l’exclusió social i l’entitat financera s’ha acollit al codi de bones pràctiques que preveu el Real Decret-llei 8/2012.

 Com es reclama el deute residual?

 La reclamació del deute residual es produeix per mitjà d’un procés d’execució dinerària ordinària, dirigit contra la globalitat del patrimoni del deutor hipotecari.

El procés s’inicia amb un nou requeriment de pagament al deutor hipotecari. En aquest moment es pot demanar també l’execució contra els fiadors, si n’hi ha. Tot i que, en ser un procés d’execució, les causes d’oposició continuen essent limitades, no ho són tant com en l’execució hipotecària. Tot i no estar prevista per a aquestes finalitats, algunes resolucions judicials han admès l’excepció anomenada de “pluspetició” (reclamar més del que és degut) en casos en què l’execució hipotecària havia acabat amb l’adjudicació de l’immoble per un valor molt inferior al valor de taxació i a favor de l’entitat financera.