Després de gairebé sis anys de crisi, aquests darrers dies l’activitat judicial i legislativa en l’àmbit hipotecari és frenètica.

En primer lloc, el dimecres 8 de maig es va celebrar una Jornada sobre les repercussions de la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en matèria de clàusules abusives en execucions hipotecàries, en la qual hi van participar els magistrats de la Sala Civil del Tribunal Suprem i magistrats de diferents Tribunals Superiors de Justícia. Les conclusions a les quals van arribar aborden bàsicament quina ha de ser l’actuació dels tribunals mentre s’està pendent de l’aprovació de la llei de protecció de deutors hipotecaris i estan molt en la línia del que preveu aquesta. Podeu accedir a les conclusions clicant aquí.

En segon lloc, l’esperada sentència del Tribunal Suprem sobre clàusules sòl, que es va anunciar per nota de premsa el 20 de març, porta data de 9 de maig. En termes molt generals, les conclusions són les expressades en la nota de premsa (validesa intrínseca de les clàusules sòl o terra, possible nul·litat per manca de transparència – com en el cas de les que es van sotmetre a la consideració del Tribunal – i mal anomenada irretroactivitat del pronunciament), però la sentència presenta altres matisos que val la pena tenir en compte. Deriva de l’exercici d’una acció de cessació instada per una associació de consumidors en defensa d’interessos col·lectius, amb problemes de legitimació. I quant a la impossibilitat de recuperar les quantitats indegudament cobrades en aplicació de clàusules sòl nul·les per manca de transparència, no hauria de precloure demandes individuals de forma absoluta, atès que el Tribunal es limita a respondre a una qüestió plantejada pel Ministeri Fiscal i ho fa amb base a consideracions de seguretat jurídica abastament qüestionables. Podeu accedir al text complet de la sentència clicant aquí.

En tercer lloc, ahir dia 13 d’abril es publicava al Diari Oficial del Senat l’aprovació del text remès pel Congrés el 7 de maig pel qual es tramitaven conjuntament la iniciativa legislativa popular sobre dació en pagament i la proposició de llei de mesures per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris, reestructuració del deute i lloguer social, en una línia pràcticament idèntica a la proposada pel govern estatal. El text aprovat i pendent de publicació al BOE es pot consultar clicant aquí.