Hi ha algun mecanisme que paralitzi l’execució hipotecària?

a) Si el deutor arriba a un acord de pagament amb l’entitat financera, aquesta aturarà les actuacions judicials esperant que es compleixi el compromís adquirit.

b) Durant tot el procés judicial d’execució de l’hipoteca i fins abans de l’aprovació de la rematada (és a dir, l’adjudicació de la finca a qui ofereixi el millor preu en la subhasta), el deutor pot alliberar la finca pagant íntegrament el que degui a l’executant, per principal, interessos i costes de la demanda.

c) Quan s’estigui executant l’habitatge habitual familiar, es pot salvar la finca hipotecada i evitar l’efectiva celebració de la subhasta, abonant a l’entitat creditora la quantitat exacta vençuda de capital i interessos (import dels rebuts vençuts impagats) en la data de presentació de la demanda, més els interessos de demora i les costes judicials que s’hagin produït, fins a la data en què es faci el pagament.

Per enervar l’acció (així és com s’anomena el pagament que atura l’execució), el deutor ha de personar-se en el procediment que se segueixi al jutjat, perquè se li informe de la quantitat total a consignar. El pagament s’ha de fer mitjançant ingrés al compte de consignacions judicials del jutjat corresponent.

Un cop satisfet el deute en el Jutjat, el préstec es rehabilita de la seva situació de vençut anticipadament i el deutor pot continuar l’amortització del mateix segons els termes acordats en el contracte.

Per realitzar l’enervació en segona o ulteriors ocasions, han d’haver transcorregut com a mínim 5 anys entre la data de la darrera enervació i la del requeriment de pagament judicial o extrajudicial que hagi practicat el creditor.

Els deutors que es trobin en el llindar de l’exclusió social, d’acord amb els paràmetres que marca el Real Decret-llei 8/2012, poden tenir més alternatives per a evitar l’execució. Per a més informació sobre aquestes mesures i sobre les condicions per a acollir-s’hi, cliqueu aquí.